Η Θάσος

Η Θάσος

Η Θάσος

Η Θάσος

Η Θάσος

Η Θάσος

Το νησί της Θάσου είναι γνωστό και σαν "Σμαραγδένιο νησί", επειδή συνδυάζει το πράσινο από τα δάση των πεύκων , το πράσινο από τα ελαιόδεντρα και το γαλάζιο από τις κρυστάλλινες θάλασσες στις παραλίες που την αγκαλιάζουν.

Όμως Θάσος δεν είναι μόνο οι παραλίες της αλλά και η πλούσια ιστορία της, ο ορυκτός της πλούτος, τα εξαιρετικά της προϊόντα, η παραδοσιακή της αρχιτεκτονική και η μοναδική φιλοξενία των ανθρώπων της.

Παρόλο που φαίνεται κατοικημένο από την 3η χιλιετία π.χ., τον 7ο αιώνα π.χ., ο Τελεσικλής από την Πάρο, πήρε το χρησμό να κτίσει στο νησί "Αέρια"( αρχαίο όνομα της Θάσου) μια πόλη ορατή από παντού. Και έκτισε τον Λιμένα που ήταν και είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Κατάλοιπα του παρελθόντος όπως η αρχαία αγορά, το αρχαίο θέατρο, οι ναοί του Ηρακλή, της Αρτέμιδας και του Ποσειδώνα μέσα στην πόλη του Λιμένα αποπνέουν ακόμα το θαυμασμό των επισκεπτών.

Το νησί έβγαζε από τα αρχαία χρόνια εκπληκτικής ποιότητας λευκό μάρμαρο. Αν σκεφτούμε και τη στρατηγική θέση του νησιού ανάμεσα στην Ανατολία και την βόρεια Ελλάδα κατανοούμε γιατί πέρασαν από το νησί Πέρσες, Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Ρωμαίοι, Βενετοί, Γενουάτες, πειρατές, Τούρκοι και Βούλγαροι σαν επιδρομείς ή κατακτητές.

Για την ιστορία και τον πολιτισμό μπορείτε να μάθετε επισκεπτόμενοι κάποιο από τα μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό στον Λιμένα, τα Λαογραφικά ( στον Λιμένα, στο Θεολόγο, στην Καλλιράχη και στα Λιμενάρια), το μουσείο Τέχνης στην Ποταμιά, το Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο στην Παναγιά, το Μουσείο ελιάς-λαδιού και τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό στη Σκάλα Πρίνου.

Στα ορεινά χωριά Θεολόγο, Καζαβίτη,, Μαριές, Παναγιά και Ποταμιά, που είναι στις πλαγιές του όρους Υψάριο, θα θαυμάσετε την ντόπια μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, πετρόκτιστα γεφυράκια, γραφικά εξωκλήσια και αν επιθυμείτε δοκιμάστε και ντόπιο κατσικάκι στις δροσερές τους πλατείες. Γνωστά για τη νοστιμιά τους τα προϊόντα του νησιού όπως οι ελιές, το κρασί, το τσίπουρο, τα φρέσκα ψάρια και φυσικά το μέλι από πεύκα, θα απογειώσουν τις γευστικές σας εμπειρίες.

Οι παραλίες του νησιού είναι πολλές, με περισσότερη ή λιγότερη κίνηση, αλλά όλες πανέμορφες, κυρίως με αμμουδιά και σχετικά αβαθή νερά και περιτριγυρισμένες από τα δάση των πεύκων.

Ανατολικά η Μακρύαμμος, η Σαλιάρα, η Χρυσή Αμμουδιά, η Σκάλα Ποταμιάς, η Σκάλα Παναγιάς, τα Κοίνυρα, ο Παράδεισος είναι κάποιες από αυτές που θα σας μείνουν αξέχαστες αν τις επισκεφθείτε.

Στην δυτική πλευρά, η παραλία Άγιος Αντώνιος, Ατσπάς, Καλλιράχη, και πιο βόρεια τα Πλάτανα, Σκάλα Ραχωνίου έχουν κι αυτές τους θαυμαστές τους.

Όπου και να πάτε, με τόσες ομορφιές που έχει η Θάσος, είναι βέβαιο ότι θα γίνει το νησί της καρδιάς σας.